La Guia interreligiosa de bones practiques en cultura climàtica va ser presentada el passat 25 de febrer, a les 18h, en un acte virtual que va organitzar la UIC de Barcelona i la Direcció General d’Afers Religiosos, on també va participar el GTER. En aquesta jornada es va presentar el manifest sobre cultura climàtica signat pels membres del Consell Interreligiós-GTER.
En la jornada varen intervenir els ponents següents:
– Obertura a càrrec del Sr. Xavier Bernadí, Direcció General d’Afers Religiosos. Generalitat de Catalunya.
– Intervenció de la Dra. Sílvia Albareda. Investigadora Principal del projecte (RELIG 2018): Participen les comunitats religioses presents a Catalunya en la cultura climàtica? Presentació dels resultats de la recerca i de la guia interreligiosa de bones practiques en cultura climàtica.
– Participació del Dr. Antoni Matabosch. President del Grup de Treball Estable de Religions de Catalunya (GTER), presentació i lectura del Manifest interreligiós de cultura climàtica.
– Intervenció del Sr. Salvador Samitier. Cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Generalitat de Catalunya.
– Participació de Dr. Joan Hernàndez. Investigador del projecte RELIG 2018 i Director del GTER.
– Cloenda a càrrec de la Rosa Maria López Ros. Responsable de Formació, Recerca i Avaluació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
Manifest cultura climàtica del Consell Interreligiós-GTER
El Grup de Treball Estable de Religions (GTER), reunit el 3 de febrer de 2021, manifesta la seva preocupació per l’increment de residus que perjudiquen seriosament el medi ambient.
Les notícies alerten que una altra conseqüència desastrosa de la Covid, i segurament no tan visible,és l’increment de residus amb l’afectació del medi ambient. Els residus per part d’hospitals, llars, empreses i altres s’han multiplicat exponencialment. Les plantes de reciclatge estan col·lapsades. Ara més que mai és imprescindible una coresponsabilitat en el consum, en la producció de residus i en una consciència de una cultura climàtica global.
Per això demanem que, com a comunitats religioses,
- Siguem sensibles a la situació que estem vivint en mig de la pandèmia i potenciem l’ús de mascaretes reciclables, així com un ús adequat i controlats de productes contaminats.
- Siguem conscients que la natura també està malalta i demana de la nostra atenció i protecció.
- Siguem portadors de la veu de la natura ja que la seva salut és la nostra i el seu futur és el nostre.
- Siguem gent curosa amb el medi ambient i responsables amb el nostre consum ja que és qüestió d’actitud i de consciència de cultura climàtica global compartida.
I perquè consti, signem aquest manifest reunits a Barcelona, el 3 de febrer del 2021, el Consell Interreligiós de Catalunya-GTER
Altres informacions relacionades
Pressió de Líders Religiosos de diverses confessions per protegir el planeta. Vanguardia 11.03.2021
Guia interreligiosa de bones pràctiques en cultura climàtica